Mariakerk Nisse staat in de steigers

 

De Mariakerk in Nisse staat volledig in de steigers. Aan de binnenkant wel te verstaan. Het pleisterwerk wordt compleet vervangen. Het kerkbestuur dubt nog, gezien de kosten, over de aanpak van het plafond. „Maar ja, de steigers staan er al.”

Het is ieder jaar weer een bont spektakel. De rommelmarkt bij de monumentale Mariakerk. Volwassen mannen en vrouwen staan te trappelen van ongeduld achter het gespannen rode lint totdat de kerkklok één uur slaat. Dan stormt het gezelschap op de tentoongestelde spullen af.

De opbrengst is zoals altijd voor het onderhoud van de kerk. „De rommelmarkt levert ieder jaar toch zo’n twaalfduizend euro op. We hebben een aardig spaarpotje gevormd. Dat komt nu goed uit”, zegt kerkrentmeester Piet van Westen.

Nisse is een dorp met een groot saamhorigheidsgevoel. Onderzoek toonde dat onlangs aan. Dat blijkt ook ieder jaar weer uit de rommelmarkt. Zo’n honderdzestig vrijwilligers (zowat een derde van de volwassen bevolking van Nisse) zetten zich ieder jaar in voor de rommelmarkt en dus ook voor het behoud van de kerk.

In 2010 is het dak van de kerk volledig vernieuwd. Dat gebeurde onder meer met geld uit een rijkspotje voor achterstallig onderhoud voor monumenten. Ook de provincie gaf een subsidie.

Toen het dak klaar was, bleek al snel dat ook de binnenkant van de kerk dringend aan onderhoud toe was. De pleisterlaag was jaren geleden over de beschilderde muren heen aangebracht. Daar kan dit spul niet tegen. Door vocht kwamen er scheuren in het pleisterwerk en vielen er stukken naar beneden.

Actie was dus geboden. De renovatie van de binnenkant kost 140.000 euro. „Gelukkig is er door het Rijk een nieuwe zesjarige subsidieregeling van kracht geworden. Bijzonder aan deze nieuwe regeling is dat we nu ook de binnenkant mogen restaureren. Dat kwam dus goed uit. We hebben overigens niet het volledige bedrag opgenomen. De komende vier jaar staan nog behoorlijk wat werkzaamheden op de planning, zoals het voegwerk.”

foto Willem Mieras

De medewerkers van aannemingsbedrijf Van de Linde in Goes brengen een nieuwe speciale pleisterlaag aan. „Deze is vocht- en zout doorlatend zodat we geen vochtprobleem meer hebben in de kerk”, zegt Van Westen.

In Nisse wordt nauw samengewerkt met de buurgemeente ’s-Heer Abtskerke/Sinoutskerke. In beide gemeenten worden afwisselend diensten gehouden. Nisse deelt met de protestantse kerk van Hoedekenskerke sinds dit jaar een predikant.

Gedurende de werkaamheden wordt iedere week in ’s-Heer Abtskerke gekerkt. Piet van Westen hoopt dat de renovatie eind december klaar is. „Daar zit echter een grote maar aan. Het stucwerk moet ook nog worden gesaust en dan moet het honderd procent droog zijn. Gezien de herfst, de regen en de geringe ventilatiemogelijkheden is de planning nog een groot vraagteken. Kunstmatig drogen kan niet vanwege kans op scheurvorming.”

Over de aanpak van het plafond dubt het kerkbestuur nog. Het plafond van de kerk vertoont veel vochtkringen. Ooit is het hout van het plafond behandeld met een anti-houtmijt substantie waardoor er nu grote vochtkringen zijn.

„Het opknappen van het plafond is nogal prijzig maar wellicht is het verstandig het wel te doen. De stellingen staan immers al in de kerk. We moeten het hier nog eens goed over hebben. Maar ja, sponsors staan in deze tijd ook niet te dringen.”

Behalve het pleisterwerk komt er ook een nieuw gordijn bij het koor. „We hebben ook de plaatsing van een glazen wand onderzocht, maar dat dicht niet genoeg af. Daarom is toch voor een nieuw gordijn gekozen. En we restaureren ook het kroonwerk uit 1600.”

Voor wie de restauratie op de voet wil volgen, is een pagina op Facebook geopend. Dat is een initiatief van dorpsbewoner Gilles de Wilde. „Ik heb deze pagina aangemaakt om alle belangstellenden van dit prachtige gebouw in de gelegenheid te stellen de restauratie aan de binnenkant te kunnen volgen. De pagina kan in de toekomst worden gebruikt voor alle (culturele) activiteiten die in de toekomst georganiseerd zullen worden.”

Kindje op moeders schoot. Zo wordt de Mariakerk in de volksmond genoemd vanwege het enige resterende hoektorentje op de toren

Kindje op moeders schoot. Zo wordt de Mariakerk in de volksmond genoemd vanwege het enige resterende hoektorentje op de toren

Dit door Frank van Cooten geschreven verhaal stond in de PZC van 1 november 2012

Dit bericht is geplaatst in Gemeente Borsele, Nisse en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>