Zoon dominee Zeeman zette Zonnemaire op de kaart

Pieter Zeeman zette Zonnemaire in 1902 op de kaart toen hij de Nobelprijs voor de

Buste Pieter Zeeman

Natuurkunde verwierf. Hij was zoon van dominee C. F. Zeeman (1828-1906) die in Zonnemaire stond van 1862 tot 1904. De familie woonde in het nog aanwezige huis met trapgevel. Deze predikant schreef in 1877 het boek ‘Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, benamingen en volksuitdrukkingen, aan den Bijbel ontleend’. Voor de woning staat een buste van Pieter Zeeman.

Zonnemaire telde 662 inwoners in 1815. Nadat het inwonertal groeide tot op de kop af 1000 in 1877, trad de neergang in. Zodoende telde Zonnemaire 899 ingezetenen in 1899. In 1980 woonden er 664 mensen, terwijl de teller in 2008 bleef steken op 768 inwoners. Tot 1 januari 1961 was Zonnemaire een zelfstandige gemeente, waarna het werd ingedeeld bij de gemeente Brouwershaven.

De naam Zonnemaire heeft geen Franse achtergrond. ’Maire’ slaat namelijk op mare, oftewel ‘zee’.Het ging om het water dat Bommenede en Schouwen van elkaar scheidde Van ‘Zonne’, vroeger ‘Sonne’, is de betekenis in vergetelheid geraakt. Het dorp, even ten zuiden van Bommenede gelegen, ontstond aan het begin van de 15e eeuw.

Het rustieke dorp heeft een dorpsplein met karakteristieke woningen. Een beeldbepalend element is de uit 1873 daterende stellingmolen. Deze was tot 1961 beroepsmatig in bedrijf. Daarna trad verval in, waarna in 1991 een ingrijpende restauratie volgde.

Nadat in 1682 de stad Bommenede definitief werd verlaten vestigden veel inwoners zich in Zonnemaire. Velen namen hun intrek in de omgeving van de Dijk van Bommenede, aan de noordkant van het dorp. Dit gehucht groeide uit tot de zelfstandige gemeente Nieuw Bommenede. In 1865 werd het toegevoegd aan de gemeente Zonnemaire.

Zonnemaire was een landbouwgemeenschap die lange tijd profiteerde van de meekrapteelt. Zowel in Zonnemaire als in Bommende stond een meestoof. Het verdwijnen van de meekrapteelt in het derde kwart van de negentiende eeuw droeg bij aan de bevolkingsafname van Zonnemaire. Heel de regio Schouwen-Duiveland kampte met dat probleem.

Centrum Zonnemaire blakerend in vriendelijke septemberzon

Het rustieke dorp heeft een dorpsplein met karakteristieke woningen. Een beeldbepalend element is de uit 1873 daterende stellingmolen. Deze was tot 1961 beroepsmatig in bedrijf. Daarna trad verval in, waarna in 1991 een ingrijpende restauratie volgde.

zie  molendatabase

 

PKN

De  aan Onze Lieve Vrouw Dolores gewijde 15e eeuwse kerk maakte in 1868 plaats voor de

De pastorie waarin dominee Zeeman woonde

huidige. Het is in gebruik genomen tijdens een dienst die werd geleid door dominee Zeeman, die de gemeente diende van 1862 tot 1904. De preekstoel in het gebouw dateert uit de oude kerk. In het gebouw staan banken die afkomstig zijn uit de Grote of Sint Laurenskerk Kerk in Rotterdam. Opvallend is het negentiende eeuwse Flaes-orgel dat na een ingrijpende restauratie op 8 november 2009 tijdens de Dankdagdienst weer officieel in gebruik is genomen.

Diensten om 10.00 uur. Pastoraal werker is R. W. Baas.

Voor meer informatie over dit kerkorgel, klik hier

De dorpskerk van Zonnemaire

Verdwenen gemeente

Gereformeerde Kerk

In 1898 werd het kerkgebouwtje aan de Dijk van Bommenede in gebruik genomen. Dit werd afgestoten in 1982. De gereformeerden in de omgeving waren vanaf die tijd aangewezen op de kerk aan het Bostonplein in Brouwershaven.

DIJKHUISJES

Dit gehucht ten noorden van Zonnemaire behoort tot het grondgebied van de gemeente Schouwen-Duiveland.

dijkhuis1

onderSchrift Spreekwoord: Iemand op handen dragen.

Bron: Psalm 91 : 12: Hun handen zullen je dragen, je voet zul je niet stoten aan een steen.

 

Dit bericht is geplaatst in Gemeente Schouwen-Duiveland, Zonnemaire en getagd, , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>